Medisch voetzorgverlener Mandy Vosse
Oncologische voetzorg een vak apart
Oncologische voetzorg naar een hoger niveau

‘Voetzorg bij kankerpatiënten’ 

Ik heb met goed gevolg deze nieuwe specialisatie op het voetenvlak afgerond

Al langere tijd konden mensen met diabetes, reuma, verwaarloosde voeten of enig andere medische voetklachten bij mij terecht . Maar nu bied ik op het gebied van kanker ook specifieke zorg voor de voeten. “Deze opleiding voor oncologisch voetzorgverlener is een stap verder in de professionalisering van de medische voetzorg. Meer verdieping en specialistische kennis brengen voetzorg naar een hoger niveau”. De gespecialiseerde voetzorgverleners zijn opgeleid om de voeten van kankerpatiënten zorgvuldig te screenen, de bijwerkingen van chemo te herkennen en behandelen de voeten op een verantwoorde en veilige manier.

Deze voetzorg wordt altijd verleend in afstemming en met specifieke toestemming van het oncologisch behandelteam.

Iemand die een behandeling ondergaat tegen de ziekte kanker, kan te maken krijgen met bijwerkingen aan de nagels en huid van de voet. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: blaren, nagelwalontstekingen, extreem droge huid, infecties, jeuk, pijn, gevoeligheid of gevoelloosheid (neuropathie), hinderlijk eelt, hand-voetsyndroom en verdikte- of schimmelnagels.

Doel van de oncologische voetzorg is om de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Tijdens de eerste afspraak vindt altijd een intakegesprek plaats. De cliënt vult een vragenlijst in, onder meer over klachten, het ziekteverleden, medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Als iemand actief wordt behandeld tegen kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft of de cliënt behandeld mag worden voor voetzorg. Een regelmatige screening van de voeten is voor deze groep heel belangrijk. Ik heb de opleiding tot Oncologisch Voetzorgverlener gevolgd via het opleidingsinstituut de Medische Voet te Amsterdam. Daarnaast heb ik stage gelopen in: het Medisch Centrum Alkmaar, het hospice Alkmaar, thuiszorg organisatie Evean en inloophuis ’t Praethuys in Alkmaar.

Kortom: voor verantwoorde voetzorg bent u bij de oncologisch voetzorgverleners aan het juiste adres. En natuurlijk wordt iedere voetbehandeling afgesloten met een overheerlijke en ontspannende voetmassage. Een weldaad voor lichaam en geest!

Voor meer informatie: De website van de Nederlandse Maatschappij Medische Voetzorgverleners: www.nmmv.nl